Gy.i.k.

Gyakran ismételt kérdések

Kérdések és válaszok a megújuló energiaforrásokról

A Wagner Solar Hungária Kft. 2002 óta foglalkozik a megújuló energiaforrások hasznosításával. Napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek tervezését és kivitelezését, valamint pellet-, faelgázosító-, vegyestüzelésű kazánok és kandallók telepítését végzi.Egy fűtésrendszer kiválasztása évtizedekig kihat életünkre, ezért nagy jelentősége van a gondos választásnak, és minden lehetőséget át kell gondolni a legjobb döntés érdekében.

Néhány fontos kérdésre adunk most választ, ami felmerülhet az érdeklődők fejében.

Alternatívát jelentenek-e a megújuló energiaforrások – a napenergia, a földhő energiája – a hagyományos energiahordozókkal szemben?

Mindenképp versenyképes megoldás mindkét energiaforrás, melynek gazdaságossága a számok nyelvén is egyre jobban kifejezhető.

Miért érdemes megújuló energiaforrásokat választani a hagyományos energiahordozókkal szemben?

Hosszú távon egy ilyen befektetés megtérül, és csak nyerhetünk vele. Nincsenek gondok a karbantartással, nem jelentkezik többletköltség. Nem okoz fejfájást ha megszakad a gáz szolgáltatás. Óvjuk környezetünket.

Mennyire drága ez a környezetbarát technológia? Mennyibe kerül ma egy-egy olyan rendszer telepítése, amely alkalmas lehet mind a lakóépület melegvíz ellátására, mind a medence fűtésére?

Nem egy olcsó megoldásról van szó, de a magasabb ár mellet számtalan előny jelentkezik. A napkollektoros rendszerek csekély elektromos energiát fogyasztanak, így a termelt energia szinte ingyen van. Nem kell éves karbantartással számolni, a napkollektorok garanciaideje 10 év, az élettartam 25-30 év. A hőszivattyús rendszer az épület illetve medence fűtése mellett, nyáron az épület hűtésére is alkalmas.

Egy jó minőségű napkollektoros rendszer az épület bekerülési költségéből kevesebb mint 10 %-ot képvisel, egy hőszivattyús rendszer megközelítőleg 15 %-ot. Az aktuális akciós árak cikkünk végén találhatók.

Mennyi idő alatt térül meg egy beruházás?

A megtérülési idő számos tényezőtől függ, a kiváltott energia fajtájától, az épület területi elhelyezkedésétől, adottságaitól, az alkalmazott technikától. Karbantartási, javítási, fenntartási költsége elenyésző, nem kell adót biztosítást és egyéb költségeket befizetni. Egyszer ruházunk be és egyre nagyobb a megtakarítás. Ha figyelembe vesszük, hogy az évek alatt halmozódó költségek több mint 75 %-át az energiaköltségek jelentik, könnyen kiszámítható mennyit lehet egy rendszerrel megtakarítani. Új építésű ingatlanok esetében ahol a gépészet ezekre a technológiákra épül, a megtérülés napkollektoros rendszerek esetében 6-10 év míg a hőszivattyúk esetében ez akár 4-5év is lehet. A növekvő energiaárak miatt ez a szám folyamatosan csökken, így a megtakarítás többszörösére lehet számítani.

Figyelemre méltó, hogy hazánkban a megtérülés milyen fontosnak tűnik, egyébként a függetlenség érzése, vagy a környezeti károk csökkentése legalább ugyanolyan fontos kellene legyen.

Mekkora energiaigénnyel érdemes számolni egy-egy ilyen kombinált rendszer méretezésekor?

A mai korszerű építőanyagok felhasználásával az épületek hővesztesége jelentősen csökkent, egy megfelelően hőszigetelt épület fűtésére akár 40-50 W / m2 is elegendő így például egy 200 m2-es családi ház egy 10 kW teljesítményű hőszivattyúval is fűthető. Ez az érték tovább csökkenthető amennyiben a szellőzéssel „elpocsékolt” energia is hasznosított. Ezt hővisszanyerős szellőzőgépekkel lehet megoldani.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő forgalmazót és kivitelezőt? Kire bízzuk rá magunkat?

Érdemes megnézni a cég múltját, fennállásának idejét és referenciáit.

Lehetőleg olyan céget keressünk, aki biztosítani tudja egy működő rendszer megtekintését, kikérdezheti az ügyfél véleményét, elégedettségét.

Fontos, hogy az igényeknek megfelelően, minőségi, megbízható terméket kapjon a vevő, ahol a felelősség egy kézben van. Nézzen utána, ki a termék gyártója, meg vannak-e a nemzetközileg előírt minősítései, kik szerelik fel és milyen minőségben a termékeket, mennyi garanciát vállalnak a termékekre és a szerelésre.

Miért érdemes a megújuló energiaforrásoknál rendszerben gondolkozni?

Mert ez egy igen biztonságos választás, hisz az egységcsomagban minden termék a gyártó által van megfelelően méretezve, ami a biztonságos üzemeltetés mellett a jó teljesítményt is szavatolja. Az egységcsomag minden alkatrészt tartalmaz, ami a működéshez szükséges, így a minőségben is biztosak lehetünk.

Két féle kollektort különböztethetünk meg, a sík illetve a vákuumcsöves kollektort.

Miben különböznek és hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelőt?

A választás attól függ, hogy mire kívánjuk használni a napkollektoros rendszert. Kizárólag melegvíz előállításra célszerű a sík kollektorokat használni, mert ezek hőterhelés tekintetében megbízhatóbbak, kevésbé sérülékenyek, a túlmelegedés könnyebben kezelhető. A nyári időszakban a vákuumcsöves napkollektorokban ha nincsenek kellőképpen leterhelve, közel 300°C hőmérséklet is előállhat, ez akár a csövek sérülését vagy a bennük keringő hőátadó-fagyálló folyadék savasodását idézi elő.

Nagyobb rendszerek esetében, ahol a melegvíz készítés mellett fűtés rásegítés esetleg medence fűtés is lehetséges érdemes megvizsgálni melyik kollektor alkalmazása vezet jobb eredményhez. Ezt legegyszerűbb szimulációs számításokkal ellenőrizni, így a beruházó is megbizonyosodhat a rendszer hatékonyságáról. Ezzel a programmal figyelembe vehetők az adott terület időjárása, az éves napsugárzás mértéke, ebből pedig kiszámítható a rendszer éves rendelkezésre állása illetve a hagyományos energia megtakarítás mennyisége.

A sík kollektorok hővesztesége vitathatatlanul magasabb, mint a vákuumcsöves kollektorok esetében, de téli napokon ez a hátrány sokszor előnyt jelent. Kis sugárzás esetében is a sík kollektorok abszorber felülete viszonylag hamar átveszi a hőt, melynek hatására az üvegborításon a hóréteg megolvad, és lecsúszik, ezt követően nincs akadálya a megfelelő működésnek.

A vákuumcsöves kollektorok többségénél, a csöveket fényvisszaverő parabola tükör fókuszpontjába helyezik el. Amennyiben a kollektort hó borítja, a hóréteg nehézkesebben csúszik le erről a felületről. A vákuumcsövek hőszigetelése jobb, így a kollektoron található hóréteg, dér is nehezebben olvad meg, azaz a kollektor lényegesen később kezd el hőt termelni. A leírtak gyakorlati tapasztalatokra épülnek.

A sík kollektor karbantartása sokkal kisebb, mint a vákuumcsövesé. Az előbbi élettartama 25-30 év, míg az utóbbié 15 évre becsült. Bár a vákuumcsöves kollektorok újabb találmányok, a minőségi szórás nagy, a csöveket leginkább távol- keleten gyártják.

Hogyan működtethető együtt a fatüzeléses kandalló a régi szilárdtüzelésű kazán napkollektoros rendszerrel?

A napkollektoros rendszer puffer tárolója kazánnal vagy kandallóval fűthető. A megfelelő méretezéssel így elkerülhető a nemkívánatos túlfűtés és az éjszakai lehűlés. A napkollektoros rendszer szabályzója a kandallók, kazánok keringető szivattyújának vezérlésére is alkalmas, így ezzel a beruházás kisebb, és a rendszer biztonsága és komfortja magasabb. Számos esetben a napkollektoros rendszer kombi tárolóval készül. A kombi tároló ún. tartály a tartályban típus, nagy előnye a kis helyigény és az egyszerű rendszer bekötésben rejlik.

Ha a medencét napkollektoros rendszerrel fűtjük, szükséges-e valamilyen védelmi intézkedés?Milyen védelmi intézkedések vannak a biztonságos medencefűtéshez napkollektoros rendszerrel?

Az automatikában van egy medence védelem nevezetű menüpont, mely a medence hőcserélőjének szekunder ágában méri a hőmérsékletet és egy adott érték felülmúlása esetén letiltja a hőcserélő fűtését. így bátran kijelenthetjük, hogy a maximális teljesítmény mellet a teljes biztonság is adott.

Igénybe lehet venni medencefűtéshez is a kiírt állami támogatásokat? Ha igen, mi ennek a módja és mértéke?

A vissza nem térítendő támogatást megújuló energiaforrások használatára lehet igénybe venni. Természetesen az uszodafűtésre is lehet pályázni amennyiben ez napkollektorokkal vagy hőszivattyúval történik. Jelenleg 35 %-os állami támogatást lehet megpályázni amely max. 1 470 000,- Ft lehet, de ezen felül 65% erejéig kedvezményes államilag támogatott hitelt is igénybe lehet venni.

A támogatás elnyeréséhez pályázatot kell két példányba benyújtani, majd elbírálás után lehet a pályázatot elszámolni és a támogatáshoz hozzájutni. Az elbírálás kissé nehézkes, de mindenképp érdemes élni a támogatás lehetőségével.

A pályázatokat a forgalmazók általában díjmentesen készítik el, így a beruházónak nem jelent többlet munkát vagy kiadást a pályázat elkészítése.

Hogyan lehet függetlenné válni a gáztól?

A megoldás a hőszivattyú, amivel nem csak fűteni lehet, hanem nyáron hűtésre is használható. A működéshez szükséges elektromos energiát a GEO tarifával csökkenthetjük.Kérdezzen, mi válaszolunk!

You must be logged in to post a comment.