Hőszivattyú fűtésre, hűtésre

A levegő-víz hőszivattyú másik kategóriája a fűtő-hűtő-melegvíz előállító  készülék. Ezek teljesítménye korlátozott, nagy teljesítmény igény csak több készülék rendszerbe építésével oldható meg. Ennek is megvan a maga előnye, hisz ha netalán egy készülék a sok közül meghibásodik, még mindig jobb mintha egy áll le az egyből. Régebbi építésű épületeknél általában kiegészítő fűtésként használják a levegős hőszivattyúkat, új építés esetében, amikor a hőveszteség tervezetten alacsony már önálló független fűtőeszköz lehet, természetesen megfelelő tervezéssel.

Számos változatban kapható, mindenikre jellemző, hogy egy viszonylag nagy felületű elpárologtatót kell az épületen kívül elhelyezni, ez szolgál az energianyerésre. Az Ochsner típusoknál az elpárologtató vízszintesen helyezhető el, és egy vagy több ventilátor szállítja a levegőt. A kompresszor az épületben elhelyezett beltéri egységben található, így a készülék zajterhelése egyedülállóan alacsony. Más készülékek esetében az elpárologtató függőlegesen helyezkedik el, ezekbe a kompresszor is be van szerelve. Ezeken belül vannak kompakt készülékek amelyek a kondenzátort is tartalmazzák, ezek közvetlenül melegvizet szállítanak az épületbe. Ezen kívül van egy olyan sorozat is ami nem tartalmazza az elpárologtatót. A választás sokszor a zajhatás szerint történik. Az utóbbi típus maximum 75 méter hosszú hűtőkörrel építhető ki, így az épülettől viszonylag nagy távolságra helyezhető el. Így látványban és zajhatásban is háttérbe helyezhető.

Nagy előnye, hogy egyszerűen lehet napkollektoros rendszerekkel esetleg szilárd tüzeléssel is összekapcsolni. Az elmúlt közel egy évtizedben számos hőszivattyús rendszert valósítottunk meg, ezek döntő többsége napkollektorokkal, kandallókkal együtt biztosítják az épületek hőellátását.

AjánlatkérésKérdezzen, mi válaszolunk!

You must be logged in to post a comment.