Hőszivattyú hatásfoka (COP)

A hőszivattyú jósági fokát vagy hatásfokát az alapján határozzuk meg, hogy a befektetett villamos teljesítményhez képest mennyivel nagyobb hő teljesítményt szállítottunk. Mindkét mennyiséget kWh-ban mérve a hányadosuk átlagosan 2-6 között mozog. A hányados teljesítménymutató vagy munkaszám  néven is ismert, rövidített de gyakran használt neve fűtésnél COP hűtésnél EER. A teljesítménymutató értéke attól függ, mekkora hőfokkülönbséget akarunk a hőszivattyúval lefedni. Minél kisebb ez a hőfokkülönbség annál jobb lesz a hőszivattyú teljesítmény mutatója. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a hőszivattyú az alacsony hőmérsékletű fűtőfelületekhez a leghatékonyabb. Mivel a víz hőmérséklete állandónak mondható így átlag hőmérséklete a legmagasabb, a víz-víz hőszivattyúk a leghatékonyabbak, ezek akár a 6 fölötti cop értéket biztosítanak. A talaj-víz hőszivattyúk cop értéke alacsonyabb, ez az érték 4-5 között alakul, viszont zárt rendszer lévén a legbiztonságosabb üzemmódot kínálják.

A levegő-víz hőszivattyúk éves cop értéke a legalacsonyabb, 3,5-4 közötti érték, de nagy előnyük az egyszerű telepítésben rejlik. Mivel az arányszám hőfokfüggő, alacsony külső környezeti hőmérséklet mellet az arány romlik, megközelíti a 2-t.

A korrekt összehasonlítás végett általában több környezeti és fűtési hőmérséklethez adnak meg COP értéket. Levegő-víz hőszivattyú esetében általában +10°, +7°, +2°, -7 °C esetleg -10°C fokos külső hőmérsékletre és 35°, 50°és 65 °C fűtőköri víz hőmérsékletre adják meg a cop értéket. Víz-víz hőszivattyúnál W10 (azaz 10 °C-ra) míg talaj-víz hőszivattyúknál S0 (azaz 0°C-ra) és hasonlóan 35°, 50°és 65 °C fűtőköri víz hőmérsékletre adják meg a cop értéket.

AjánlatkérésKérdezzen, mi válaszolunk!

You must be logged in to post a comment.