Hőszivattyús rendszer megtérülés

A hőszivattyús iparág támogatását jelzi az a tény, hogy a készülékekhez olcsóbban lehet elektromos energiát vételezni. 2009 áprilisában Elmű-Émász területen vezették be először az ún. Geo tarifát, ami csak és kizárólag hőszivattyúk üzemeltetésére használható. Jelenleg 31,- Ft/kWh egységáron 24 órából 20 órán keresztül, maximum 2×2 óra megszakítással áll rendelkezésre. A bekötésnek feltétele a szakemberek által telepített rendszer (erről nyilatkozatot kell beadni), és egy erre a célra kialakított mérőállás és bekötés megléte. Az, hogy mennyire takarékos egy hőszivattyú az határozza meg milyen cop értékkel üzemel. Egy levegő-víz hőszivattyú esetében átlag 2,8-3,2 cop értékkel számolhatunk, ezt az értéket és a 31,- Ft/kWh egységárat figyelembe véve 1 kWh hőenergia előállítása maximum 11,- Ft-ba kerül. Földgázzal 90 %-os éves gázkazán hatásfokot feltételezve (ez már igen magas értéknek számít) szintén 1 kWh energia előállítási költsége 16,50,- Ft.

Amennyiben ismert az épület éves energiaigénye könnyen kiszámítható évente mennyi megtakarítást nyújt a levegő-víz hőszivattyú. Más típusnál a megtakarítás nagyobb, hisz az éves cop érték kedvezőbb. Azt viszont a megtérülésnél figyelembe kell venni, hogy a levegős hőszivattyú telepítése nem igényel szakhatósági hozzájárulást vagy engedélyt (ez még a talajkollektoros hőszivattyúknál érvényes), illetve ezek bekerülési költsége a legalacsonyabb. Tehát a kedvezőtlen cop érték ellenére egyértelműen elmondható, hogy a levegő-víz hőszivattyúk megtérülése a legkedvezőbb.

Új építésű ingatlanok esetében, ha nem kell a gázfűtésre elkölteni a minimum nettó 1,2 mil Ft-ot, valamint nem épül ki egy hagyományos klíma rendszer, akkor a beruházás többletköltségének megtérülés nem több mint 2-3 év. Amennyiben állami támogatást is sikerül bevonni a beruházásba talán elmondható, hogy olcsóbb rendszert lehet kiépíteni hőszivattyúval mint földgázra és klímára támaszkodva.

Új szemlélet is kezd kialakulni. Egyre több érdeklődés mutatkozik a napelemekkel kombinált hőszivattyúk iránt. Viszonylag pontosan kiszámítható mennyi egy hőszivattyús rendszer éves elektromos energia igénye, és ennek ismeretében ki lehet építeni egy olyan teljesítményű napelemes rendszert ami biztosítani tudja a hőszivattyú fogyasztásának megfelelő mennyiségű elektromos energiát. Ez jelenleg csak pénz kérdése, de megfelelő támogatási rendszer esetében ez a jövőkép.

Közel tíz éve foglalkozunk megújuló energiaforrásokkal, rendelkezünk a kellő tapasztalattal, gyártói hátérrel és természetesen engedélyekkel ahhoz, hogy megvalósítsuk mindenki vágyát.

AjánlatkérésKérdezzen, mi válaszolunk!

You must be logged in to post a comment.