Hőszivattyús rendszerek

A levegő-víz hőszivattyúk fejlődése volt az elmúlt években a leglátványosabb. Számos típus létezik ezek működési elve viszont megegyezik.

Léteznek kültéri kompakt készülékek, ezekbe a kompresszor és kondenzátor is be van szerelve, tehát mindent kint állítanak elő, azaz közvetlenül hőenergiát szállítanak az épületbe. A fagyvédelem elkerülése végett célszerű a hőt fagyálló folyadékkal az épületbe szállítani. Ennek hátránya, hogy egy hőcserélővel és egy szivattyúval több szerelvény kerül beépítésre, így a rendszer bekerülési költsége és hatásfoka is rosszabb. Előnye viszont az, hogy nem foglal értékes helyet az épületben és utólag egyszerűen telepíthető. Hűtésre-fűtésre-melegvíz készítésre egyaránt alkalmasak, esetleg egy meglévő napkollektoros rendszerre egyszerűen ráköthetők.

Osztott típusok is léteznek, ezek között található olyan ahol csak az elpárologtató van kint, a kompresszor és a kondenzátor az épületben egy beltéri egységbe kerül elhelyezésre. Létezik olyan készülék ahol a kompresszor is a kültéri egységbe van szerelve és csak a kondenzátor kerül az épületbe. Mindkét változat jó megoldás, az árban viszont jelentős eltérés mutatkozik. Egyes készülékek a hűtőköri szabályzáson túl épületfelügyelettel kommunikáló fűtést is szabályoznak, így a hőtermelésen túl teljeskörű megoldást kínálnak.

AjánlatkérésKérdezzen, mi válaszolunk!

You must be logged in to post a comment.